"Een betrouwbare installatie die fors energie bespaart"

Woningcorporatie Woonplus bezit in Schiedam zo’n 12.000 huurwoningen en voorziet daarmee een groot deel van de Schiedamse huishoudens van woonruimte. VvE Beheer Woonplus is de zelfstandige organisatie die het beheer verzorgt voor complexen met een Vereniging van Eigenaren. De collectieve verwarmingsinstallaties van twee van die complexen aan het Lisztplein en het Schubertplein zijn aan vervanging toe. Provato Techniek krijgt de opdracht.


  • Project: Wooncomplexen in Schiedam
  • Plaats: Schiedam
  • Betreft: 2 x 240 woningen
  • Eigendom: Woonplus
  • Beheer: VvE Beheer Woonplus
  • Opdracht: Vervanging collectieve verwarmingssystemen, verdelers, regelingen en dakventilatoren

Woonplus is maatschappelijk betrokken. De corporatie draagt met een gevarieerd, kwalitatief en betaalbaar aanbod sociale huurwoningen bij aan de vitalisering van Schiedam. Provato Techniek is al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor een flink deel van de aanleg en het onderhoud van verwarmings- en klimaatbeheerinstallaties.

Kopers en huurders

De flats aan het Lisztplein en het Schubertplein zijn zogenoemde samengestelde wooncomplexen, met zowel huurders als particuliere woningeigenaren. Elke flat bestaat uit 240 woningen. De bestaande collectieve installaties voor verwarming van deze woningen zijn door Provato Techniek vervangen door een compleet nieuwe Remeha ketelopstelling. We nemen een kijkje.

Collectieve installatie

‘We hebben in beide flats een combinatie van een Remeha Gas 610 Eco Pro en een Gas 310 Eco Pro geplaatst’, vertelt Patrick Schaap van Provato Techniek. ‘Een compleet modulerend systeem met een totaalvermogen van 1830 KW. Daarmee zijn de bewoners verzekerd van warmtecomfort en een fors lagere energierekening. De geschatte energiebesparing ten opzichte van de oude installatie is ongeveer 35%. Beide flats zijn identiek, dus hebben we twee keer voor dezelfde oplossing gekozen. Een solide en betrouwbare collectieve installatie die we vaker in soortgelijke flats van dezelfde omvang plaatsen en waar we uitstekende ervaringen mee hebben. Het warme water is per afzonderlijke woning geregeld met individuele boilers of geisers. De opdracht ging verder dan alleen de collectieve ketels. We hebben ook voor dit verwarmingssysteem een nieuwe, weersafhankelijke regeling geplaatst.’

Positieve reacties

Opdrachtgever VvE Beheer Woonplus is tevreden met het resultaat. En ook van de bewoners van beide complexen krijgt Provato Techniek positieve reacties. ‘Uiteindelijk doen we het voor hen’, besluit Patrick Schaap. ‘Tevreden bewoners, die genieten van warmtecomfort en een aangename energierekening.’